Home » Kulinaria » Wiosenny przepis na batoniki musli

Wiosenny przepis na batoniki musli

Batoniki musli – składniki na ok 8 sztuk.

Smacznego 😉

Lista składników

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • 250 g słodkich jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/4 szklanki płatków migdałów

Żurawinę moczymy przez 5 min w wodzie, następnie odcedzamy i siekamy w drobne kawałki. Jabłka obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki lub rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy do rozdrobnionej żurawiny razem z solą, miodem, sokiem z cytryny oraz płatkami owsianymi. Dokładnie mieszamy i odkładamy pod przykryciem na noc do lodówki.


Następnego dnia prażymy na patelni ziarna słonecznika, następnie dodajemy migdały i wspólnie prażymy. Całość mieszamy z przygotowaną wcześniej masą. Wykładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie przyciskamy. Według mnie lepiej, aby batoniki były trochę niższe, wtedy są bardziej chrupiące.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 30 minut. Następnie zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Możemy przechowywać je w zamkniętych pojemniczkach, z czasem nabierają lepszego smaku ; )
www.marta-gotuje.pl Smacznego : )

One comment

  1. czegoś takiego brakowało mi dla mojego małego łakomczucha 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*